Het KinderZomerFeest 2018 begint over

DVA door de jaren heen

In 2014 stond de DVA de grootste verandering van de afgelopen 10 jaar te wachten. In eerste instantie gaat de DVA door het jaar heen verschillende activiteiten organiseren. Hierdoor krijgen de zomeractiviteiten een eigen projectnaam, namelijk ‘Het KinderZomerFeest’. Voorheen werden deze weken georganiseerd in en rondom Sporthal Brasserskade, maar vanaf heden zal het grote KinderZomerFeest de komende jaren plaatsvinden op de nieuwe locatie: Sportpark Biesland. Ten slotte verandert ook de wijze van vervoer en inschrijving. De bussenservice die de DVA altijd hanteerde, is komen te vervallen en de kaarten voor het KZF kunnen alleen nog maar online worden gekocht..

Maar wat ging hieraan vooraf?

De Vakantieschool
De DVA is al jaren niet meer weg te denken uit de Delftse schoolvakanties. Vlak na de Tweede Wereldoorlog hadden ouders, vaak mede door een gebrek aan financiële middelen, geen mogelijkheid om met hun kinderen op vakantie te gaan. Vanuit de lagere scholen kwam toen het idee om met een groep vrijwilligers de schoolkinderen van 4 t/m 12 jaar in hun zomervakantie op een aangename en verantwoorde wijze bezig te houden. Het idee werd werkelijkheid en zo ontstond in 1948 De Vakantieschool.

DVB
Door alle jaren heen is er binnen de organisatie veel veranderd. Zo waren er voorheen drie verschillende vakantiescholen, namelijk een Openbare, een Protestantse en een Katholieke. In 1972 werden deze drie verschillende vakantiescholen onder de naam Delftse Vakantie Bezigheden (DVB) samengevoegd.

DVA
In het jaar 1981 werd de naam DVB veranderd in de naam zoals de stichting die nu kent, de Delftse Vakantie Aktiviteiten (DVA). In ditzelfde jaar kreeg de DVA ook een Dagelijks Bestuur dat verantwoordelijk werd voor de algehele organisatie.

Vanaf 2014 heet de DVA voluit Delftse Vakantie Activiteiten. De DVA gaat met haar tijd mee en daarom is de ‘k’ in Aktiviteiten nu veranderd in een ‘c’.

Overige verschillen met voorheen
Naast de naamsverandering is er nog meer veranderd binnen de stichting, zoals de doelgroep, het aantal kinderen, het vervoer, het activiteitenprogramma en de locatie de groep vrijwilligers.

Ondanks de veranderingen is de doelstelling altijd hetzelfde gebleven: Het bieden van een plezierige vakantie aan de Delftse schoolkinderen tegen een laag tarief.

De DVA bewijst al jaren één van de leukste zomervakantiebezigheden te zijn voor kinderen en jongeren in Delft. Met zo’n 350 kinderen en 70 jonge vrijwilligers per dag!